Ne suuret erot eli mitä oppii katalonialaisessa esikoulussa?

Kohta on kouluvuosi ohi, koulu päättyy juhannukseen ja lapseni kohdalla se tarkoittaa myös esikoulun loppua. Esikoulua käydään kolme vuotta 3-6-vuotiaana ja se on alusta asti aika koulumaista pulpetteineen ja oppitunteineen. Monesti on on ollut suomalaista varhaiskasvatusmallia ikävä. Oliko mitään järkeä laittaa nelivuotiasta ummikkoa kouluun, kun edes asumisjakson pituudesta ei ollut (eikä ole) tietoa? Olisimmehan voineet olla kotona tämän ajan, viettää aikaa yhdessä ja tutustua nähtävyyksiin.

Koulu vaatii paljon niin lapsilta kuin vanhemmiltakin. Koulusta tulee kaikenlaisia ohjeita, pyyntöjä ja vaatimuksia. Yhtenä esimerkkinä esitelmäpyyntö ohjeiden kera:

 ”Hyvät vanhemmat! Meillä on alkanut uusi projekti nimeltä Iguanat. Jokainen lapsi on saanut kysyä jotakin iguanoihin liittyen. Näiden kysymysten pohjalta jokainen valmistaa pienen esityksen. Teidän lapsenne on kysynyt: ”Miksi iguanalla on niin pitkä häntä?”

Jaa. Niin miksi ihmeessä? Ja miksi sinä rakas lapseni olet mennyt tuollaista kysymään. Nyt täytyy sitten se äidin selvittää. Enpä olisi koskaanikinämissään uskonut joutuvani miettimään katalaanin kielellä esitystä iguanan hännän pituudesta. Elämä yllättää.

Perjantaisin  tulee läksy, joka päivä mukana on oltava aamupäiväeväät. Aika ajoin koulusta tulee mukaan salkku täynnä satuja, jotka on luettava lapselle ja sitten tehtävä siitä vihkoon piirros/kirjoitus. Kukaan ei kysy ehdimmekö. Vanhemmille on paljon muistettavaa. Eikä koulu ilmainen ole. Materiaalimaksuihin menee noin 70 euroa lukukaudessa, sitten on retket ja muu ylimääräinen. Ja paljon on tehtävää, jos tahdot olla vapaaehtoinen,  ja vaikka et olisikaan.

Esikoulussa oppii kyllä. Oppii tekemään yksinkertaisia esitelmiä ja pitämään ne muille, oppii laskemista ja kaunokirjoitusta sekä englanninalkeita. Oppii lauluja ja tansseja ja esiintymään sekä se äidistä turhin oppi tässä vaiheessa: oppii istumaan hiljaa paikallaan pitkiäkin aikoja.

Mutta älkää hämääntykö. Monet näistä ehtisi oppia myöhemminkin ja niin monissa maissa kuten Suomessa opitaankin.  Suurimmat erot katalonialaisen koulun ja suomalaisen koulun välillä ei olekaan oppimistavotteissa ja tuloksissa vaan se, miten lapset tuodaan osaksi yhteisöä. Oikeastaan se on koko suomalaisen ja katalonialaisen (kenties espanjalaisen) lastenkulttuurin suurin ero.

Monet tietävät, että Etelä-Euroopassa itsenäistytään myöhään, eikä ole harvinaista asua kotona vielä kolmekymppisenä. Miksi sitten itsenäistää lapsia jo niin aikaisin, kun he kuitenkin elävät vanhempien suojissa niin pitkään?

Se on aiheellinen kysymys, mutta kun puhumme suomalaisesta ja katalonialaisesta itsenäistämisestä puhumme eri asioista. Suomessa opetetaan lapset vähitellen selviytymään yksin. Täällä Kataloniassa lapset opetetaan vähitellen elämään osana yhteisöä.

Esimerkkejä. Kun suomalainen lapsi menee kouluun ja jää yksin kotiin ennen koulua tai sen jälkeen niin puhutaan siitä miten lapsi selviää yksin kotona. Osaako hän hälyttää apua? Osaako tehdä voileivän itse? Alkaako sittenkin pelottaa?

Kataloniassa itsenäisyyden ensi askeleet ovat koulussa, toisten kanssa, aikuisten ohjaamina. Ne toistuvat joka kevät ja alkavat viisi-kuusivuotiaina nimittäin kahden yön kevätleirit. Ja kun vanhemmat kalpenevat vanhempainillassa ja kyselevät näitä kysymyksiä ja viimeisenä ”Alkaako sittenkin pelottaa?” vastaa retkelle mukaan lähtevä opettaja: ”Älkää huolehtiko, me huolehdimme.”

Leireillä on  koko ajan ohjelmaa eikä lapsi eikä vanhempi voi soittaa vaikka tulisi ikävä. Nukkumaanmenoaikakin oli vasta klo 22.30. Lapsia opetetaan pienestä pitäen valvomaan ja juhlimaan.

Lapsia suojellaan, mutta eri kohdassa kuin Suomessa. Suomalainen äiti puree kynsiään, kun kymmenen uimataidotonta lasta porskii uima-altaassa eikä kukaan ole lupautunut uimavalvojaksi. Onhan aikuisia ympärillä.  Lapset pomppivat autoissa turvaistuimissaan ilman turvavöitä. Ihan lyhyt matka vaan.

Pyjamasynttäreille jää 15 lasta, joiden ikä on 6 vuotta. Whatsappryhmä täyttyy videoilla. Tuskanhiki nousee otsalleni, kun näen, että viimeisin tyynysotavideo saapuu puoliltaöin. Eikö ne jo nuku hyvänen aika!

Mutta yksin ei jätetä.  Alakoululaiset ovat koulussa puoliviiteen ja mahdollisesti sen jälkeen harrastuksissa. Isojakin lapsia kuskataan kouluun ja monia  yläkoululaisiakin odottaa kotona (tai koulun portilla) isovanhemmat.

Monet asiat suomalaisena mietityttävät. Saako vähävaraiset apua koulumaksuihin? Miksi niin pienenä on opittava valvomaan? Ja onko järkeä teettää tehtäviä pienillä lapsilla, joihin vaikuttaa niin paljon vanhempien jaksaminen ja taidot? Ja tietysti miten ihmeessä vaaroihin suhtaudutaan niin rennosti?

Suurin ero ei olekaan se akateeminen vaan se kultuurinen. Siinä missä suomalainen vanhempi vaatii opettajaa huomioimaan lapsensa erityistarpeet ja näkemään tämän yksilönä, vaatii Kataloniassa koulu lasta ja perhettä sopeutumaan yhteisiin normeihin, tekemään työtä yhteisen tavotteen eteen. Täällä yksilöllisyys ei ole samanlainen peruslähtökohta kuin Suomessa. Toki tarpeita huomioidaan, mutta suuntaa on kohti yhteisöä eikä yksilöä.

Miten se tehdään?

Lempeästi ohjaamalla pääosin, mutta on myös  tiukkoja rajoja, joita ei sovi ylittää. Kukaan ei saa varastaa showta luokassa. Luokalle voi jäädä, jos ei saavuta oppimistavotteita. (Vasta oikeassa koulussa siis, ei esikoulussa)

Arjen ja juhlan ero on suuri. Kun on juhlat niin meno on sen mukaista. Ja juhlia on paljon, kylällä, koululla, harrastuksissa. Yhteisöön pääsemiseen on matala kynnys. Ihmiset viettävät aikaa yhdessä löyhin perustein ja lastenjuhlissakin aikuiset jäävät usein ainakin hetkeksi. Myös se mielikuva, että Espanjassa ollaan enemmän perheen kanssa, se on aivan totta.

Täällä ei opeteta pärjäämään itse, vaan täällä kasvatetaan elämään yhdessä. Ja se on niin hämmentävä ero suomalaiseen kulttuuriin tottuneelle, että siinä riittää pureskelemista myös kouluvuoden päättyessä.

PS. Ettette kuvittelisi, että keinumme vain juhlasta toiseen suurena katalonialaisena perheenä niin tiedoksenne, että olemme edelleen ihan käsittämättömän usein kipeänä (ja ei emme ole yleensä olleet, olemme ennen olleet hämmästyttävän terveitä, eikä talossamme ole hometta, ja syömme monipuolisesti ja liikumme, emmekä ole perussairaita (vai olemmekohan nykyään?), lapsia imetetty on pitkään ja en siivoakaan liian usein ynnä muita vastauksia ystävällisiin ”ratkaisuihin”).

Luulen, että syitä on kolme. Paikallinen ympäristö, jossa asustaa meille vieraat pöpöt, vieraita Suomesta (pohjoisine pöpöineen) sekä työmatkoja (eurooppalaiset pöpöt), ja tietty pienet lapset. Ja kun joudun valvomaan öitä niin vastustuskyky laskee ja se on siinä.

Juuri, kun kuvittelee, että nyt on se normaali arki ja erehtyy valvomaan yli klo 23:n iskee toukka, täi tai se miljoonakertaisesti pienempi otus ja muistuttaa, että millaista on, kun herätetään se 15 kertaa yössä. Kaikki perutaan ja jäädään taas vaan kotiin. Vastustuskykyä ja kokonaisia yöunia ja lokoisia aamuja odotellessa. Kai ne joskus palaavat. Palaavathan?

Mainokset

2 vastausta artikkeliin “Ne suuret erot eli mitä oppii katalonialaisessa esikoulussa?

  1. Aah mä tuun nyt Barcelonaan ihan vaan että voidaan mennä uudestaan lounaalle ja puhua tästä ESKARISTA!
    Voi että miten tuttuja juttuja ja ajatuksia. Meillä eskarivuosi maksoi varmaan kokonaisuudessaan noin 300 euroa (en laske nyt tietenkään mukaan lounaita). Kysyin itsekin maksuista (koska jo pelkät kirjat olivat 150€ ja koska meidän alueella vähävaraisia riittää) ja vastaus oli (hyvin hämmentyneenä) että ihmiset säästävät tähän rahaa heti kun lapsi syntyy. Huomaan olevani vähän kermaperse, kun myös uuvahdan läksyistä – meillä tosin niitä tulee vain koululaiselle, eskarilaiselle vain pari hassua kertaa.
    Kiva lukea siitä, miten samanlaista ja ehkä vähän erilaista on meno täällä eri puolilla Espanjaa.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s