Poliittinen liikenneympyrä

Läheiseen liikenneympyrään on ilmestynyt Espanjan lippu. Joku on sen käynyt ripustamassa sinne. Toisessa liikenneympyrässä liehuu Katalonian lippu. Tämä lippu on lipputangossa. Se on lippu, joka toivottaa tervetulleeksi meidän kyläämme. Se, jossa on keltaista ja punaista. Naapurin ikkunassa roikkuu se itsenäisyyden kannattajien suosima lippu, jossa on sininen tähti. Ja se vanhempi lippu, jossa silmät ja suu on tukittu. ”Democràcia!”

Mielenosoituksessa lippuun kääriydytään. Ne roikkuvat ikkunoista ja säiden armoilla haalistuvat.

Suomessa lippu on pyhä. Ristiä en ole koskaan nähnyt kannettavan sellaisella paatoksella kuin Suomen lipussa. Kun lippu nostettiin koulussa tai seurakunnan leirillä, silmien oli seurattava. Pahin synti oli nauru tai silmiinpistävä välinpitämättömyys.

img_20180515_153156000.jpg

Täällä liput palvelevat kunnes on jäljellä enää suikaleet. Kukaan ei varo lipun koskevan maata. Mutta tunne, joka saa tarttumaan lippuun on tuskin sittenkään kovin erilainen.

Kävelen koululle tietä pitkin, muurin toisella puolen on koulun piha. Aidassa jalkakäytävän ja autotie välissä roikkuu keltaisesta  muovista sidottuja nauhoja. Luokkatoverin äiti on vihainen.  ”Tiedätkö mitä nämä ovat?” Nyökkään. Hän repäisee yhden irti. ”Tämä on politiikkaa. Politiikka ei kuulu kouluun.”

Kataloniassa näkee keltaisia nauhoja. Pieniä ja isoja. Koko keltainen on poliittinen väri. Sillä muistutetaan niistä poliitikoista, jotka toisten mielestä ovat poliittisia vankeja ja toisten mielestä poliitikkoja, jotka ovat vankilassa. ”Tule ja maalaa autosi keltaiseksi!” Sanotaan mainoksessa.

Vanhatkin mainokset tuosta 1.lokakuun itsenäisyysäänestyksestä on näkyvissä. ”Isä, mitä teit 1. Lokakuuta?” Kysyvät ne. Mainoksien riekaleita ylt’ympäriinsä kunnes liimataan päälle uudet tai ne kuluvat pois. Vain vaalimainokset hävisivät pian vaalien jälkeen joulukuussa.

Joskus arvailen niiden mielipiteitä, jotka eivät sano tai näytä. En viitsi kysyä. Aiheen, kun sanotaan jakavan ihmisiä. Kuulostelen kieltä. Onko sopimatonta puhua toista? En ole huomannut. Molempia kieliä käytetään. Molempia kuulee puistossa, junassa ja kadulla. Useammin tuntemattomille aloitetaan espanjaksi. Joskus kielet vaihtuvat lennosta.

Nyt on saatu taas aluehallitukselle presidentti. Mutta millainen? Vanhat kirjoitukset eivät huo’u rauhan tietä. Tahtoisin kovin tietää mitä paikalliset ajattelevat itse tästä kaikesta. Mutta en uskalla kysyä.

Jos en pitäisikään vastauksesta.

IMG_20180515_152706513.jpgIMG_20180515_153627873.jpg

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s