”Mistäs olet kotoisin?”

Luokkakuvassa muruseni kylpee auringossa vaaleat hiukset hulmuten. Varjossa istuu poika, jonka kasvoja tuskin näkyy. Iho on tumma eikä kuvaaja ole vaivautunut katsomaan, että kuva näyttäisi hyvältä joka oppilaan kohdalta.

Muruselleni koulu on helppoa. Hän on kiltti koulussa ja näyttää murheet sitten kotona. Häntä ei joudu komentamaan. Mutta varjossa istuvan pojan kohdalla on toista. ”Kuinka hän taas olikaan levoton ja tuhma!” Päivittelevät kaksi äitiä, jotka ovat minun laillani olleet vapaaehtoisina vetämässä ryhmiä pikkuisille. ”Hänellä on vain energiaa” vastaan ja tunnen tyrmistystä siitä, että joku voi puhua lapsesta noin.

En tiedä mitä mieltä koulusta olisin. Tyttärestäni on tullut rohkea, sanavalmis ja hän on iloinen. Mutta miten mahtaa olla tuon pojan laita? Hän oli vielä vuosi sitten pelkkää hymyä. Nyt 5-vuotiaanako jo istutetaan se käsitys, että et osaa käyttäytyä.

Onko täällä rasismia? Ja millaista? Olen miettinyt tästä aiheesta kirjoittamista monta kertaa. Se tuntuu niin vaikealta, että olen alkanut ajatella, että kaikesta puheesta huolimatta rasismi on aihe, josta on vaikea puhua. Siitä kohistaan kyllä. Vaikka julkista tilaa vahditaan monesti hyvinkin tarkasti eikä rasismia hyväksytä, silti se on jollakin pelottavalla tavalla nykypäivänä läsnä. Se on vallalla ja vallassa. On maita, jossa se on jo johtanut veriseksi vainoksi. Mutta silti suurimmat kohut koskevat sitä kuinka joku amerikkalainen pukeutui kiinalaiseen mekkoon.

”Mistä olet alunperin?”

Ulkomaalainen tapaa paljon ulkomaalaisia. Enemmän kuin Suomessa koskaan. Ja törmää myös omiin ennakkoluuloihin.

Juttelin vaaleiden englanninkielisten kanssa. ”Ja miksi te sitten olitte muuttaneet alunperin Etelä-Afrikkaan, jos kerran tulitte sieltä tänne?” ”Niin.” He vastasivat ilmeettömin kasvoin. ”Kun me tuota olemme syntyneet siellä. Sieltä me olemme”.

Eteläamerikkalaiset tuntuvat solahtavan moninaisiin rooleihin, mutta siivooja on usein Afrikasta. Eikä siivoojan ammatissa ole mitään hävettävää. Mutta solahtavatko siihen  myös ihmiset, joiden lahjoja tarvittaisiin toisiinkin tehtäviin?

Tätä mietin, kun palautin kirjaston kirjan aukiolojen ulkopuolella ja siivooja avasi oven. Koska silloin puhuin hyvin huonosti vielä kieliä hän ehti kokeilla katalaanin, espanjan, ranskan kunnes päätyi englantiin. Kyllähän hän arabiaakin puhui, kuten marokkolaiset yleensäkin.

Lienee aika erilaista muuttaa Suomesta, maasta,  joka tunnetaan hyvästä koulujärjestelmästä ja eksoottisen viileästä ilmastosta, kuin maasta, josta oli kotoisin myös Ramblalla ajanut terroristi.

Kun ulkosuomalainen kotirouva miettii, että mitä sitä tekisi niin mahdollisuudet vaikuttavat rajattomilta. Mutta lopulta ne ovat kuin ennakoiva tekstinsyöttö tai valikoitu feedi facebookin uutisissa. Kirjoitablogiaverkostoidutsittenkinvieläkolmasaktiivinenäitivapaaehtoinenyhdennaisenhuoltojoukko Näin lienee muidenkin maahanmuuttajien kohdalla. On helpompi seurata omaa viitekehystä kuin raivata polkunsa sinne, missä sitä ei vielä ole.

Ennakkoluulot syntynevät ymmärrettävistä syistä. Olisimme ihan pulassa, jos joutuisimme rakentamaan kaikki käsityksemme aina alusta. Siksi yleistämme ja yksinkertaistamme. Mutta kun aloitamme rajoittamaan, olemme rakentaneet portista laatikon.

Tyttäreni luokalla oli teemana lääkärit. Siihen kuului monenlaista tehtävää, projektia ja oppimisen kokemusta, mutta yksi parhaimmista oli tiivistetty yhteen kuvaan. Siinä jokainen oppilas oli vuorollaan kuvattu lääkärinä. Päällään valkea takki, kaulassa stetoskooppi ja kädessään salkku. Tyttäreni ujo hymy kasvoilla. ”Sinustakin voisi tulla.”

Opiskelin aikoinani yliopistossa sivuaineena psykiatriaa. Muistan kuinka eräs (lääkäri)opiskelija sanoi minulle kurssilla: ”Mutta psykiatria.. Se on niin epävarma tiede ei ollenkaan niin selkeää kuin muut alat. Ja kun he eivät edes käytä lääkärin valkoista takkia.”

Vaikka inhoan muodikkaita hokemia niin nyt on sanottava: jätän tämän vain tähän.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s