Barcelonassa kukaan ei ole cool

Kun muutimme Barcelonaan eräs italialainen nainen sanoi minulle hetimiten, että Barcelona on paikka, jonne kerran siellä asuneet palaavat  lopulta takaisin. Täällä on jotakin erityistä.

Mikä on erityistä? Mikä on sitä parasta Barcelonassa? Onko se voittopuolisesti aurikoinen sää? Välimerellinen ruokavalio vai ranta ja kaupunki nähtävyyksineen? Asiat ovat tietysti kokonaisuuksia, joissa yksi asia johtuu toisesta, mutta itselle yksi on ylitse muiden. Ja se on se, miten ihmiset ovat toistensa kanssa.

Ei sitä välttämättä heti huomaa. Palvelu voi olla hidasta tai nihkeää, toisten kannattavat kiihkeästi itsenäisyyttä ja toiset eivät ja heidän välillään on juopa. Ja toki, niitäkin ihmisiä on, jotka nauttivat aamiaisensa joka aamu sitruunapuusta.

Mutta. Vähitellen, kun kielet jo sujuvat sen näkee ja tajuaa yhä selvemmin.

Kukaan ei ole cool. 

Selvimmin sen näkee teini-ikäisistä. Olin pitänyt teinien sulkeutunutta, epävarmaa olemusta jotenkin sellaisena luonnonilmiönä, joka vain kuuluu ihmisen kehitykseen. Kunnes menimme parisalsakurssille ja näin, että osallistujia oli 14-vuotiaista kuusikymppisiin. Ja kaikki tanssivat keskenään. Ja kun keski-ikäinen miesopettaja pyysi jotakuta naista tulemaan hetkeksi hänen kanssaan näytöspariksi, hädin tuskin 14-vuotiaan ikäinen farkkuihin sonnustautunut teini ilmestyi lavalle. Ja tanssi vailla häpeää tai kiusaantumista. Eikä ole ainut.

Älkää käsittäkö väärin. Teinit täällä tekevät typeryyksiä, juopuvat, polttelevat pilveä ja maalavat graffitteja kuten muuallakin. Mutta he eivät näytä siltä, että he vihaavat koko maailmaa ja aikuisia. He eivät häpeä hengata aikuisten seurassa tai heitä nuorempien lasten kanssa. Heillä ei ole tarvetta olla cool.

Menin kerran salsatunnille ilman puoliskoa. Naisia on hieman enemmän kuin miehiä, joten menin erään coolinnäköisen naisen luo, joka seisoi yksin. Sanoin, että voin olla mies. (Pareja vaihdetaan väliajoin, mutta niin, että miesten puolella olevat tanssivat miesten osaa ja toisin päin.)

Hän puuskahti helpottuneena: ”Olen joutunut olemaan mies jo kaksi kertaa!”  Sinkun ei tarvitse esittää, että ihan vain itseäni varten olen tänne tullut ja laittanut huulipunaa. On ok kaivata yhteyttä, seuraa, huomiota ja rakkautta.

Ihmiset ovat välittömiä.  Kukaan ei tuijota suu auki, kun toivottaa hyvää huomenta, kukaan ei suutu, kun koira kulkee vapaana. Kukaan ei nyrpistä nenäänsä juhlissa.  Jopa aerobicissa tulee olo, että minulla on täällä paikka ja minustakin välitetään ja se, jos joku on outoa se.

Lapset pyörivät mukana milloin missäkin. Sillä on seurauksensa. Ujo, hitaastilämpiävä tyttäreni on alkanut puhua reippaasti vieraille lapsille ja aikuisille. Olen alkanut huutelemaan puolitutuille auton ikkunasta. Toivottelemaan hyviä päiviä tuntemattomille. Toki vallattomuus joskus ärsyttää (esim. koirat juoksevat vapaaana missä sattuu), mutta kyllä lempeä suvaitsevaisuus voittaa pihapoliisin ankean järjestyksen 6-0.

Huomaan juttelevani ihmisten kanssa, joita en tunne, tilanteissa, jossa suomalaiset katsoisivat toistensa läpi kuin muita ei olisikaan. Eleet ovat pieniä, mutta ne tekevät elämän jotenkin pehmeämmäksi. Hymyt, poskisuukot, ”mitä kuuluu”-huudot, nimellä puhuttelu, kujeilu. Ei ihmisen tarvitse toistaan pelätä, yhdessä täällä ollaan ja niinhän on juuri hauskinta!

Rannalla ovat sekaisin lihavat, laihat, nuoret ja vanhat. Kaikenikäiset ja kokoiset saattavat heilua yläosattomissa eikä kukaan pyörittele silmiään.

Ei, ei tämä mikään paratiisi ole ja ihmiset ovat lähemmin tutustuttuna ihan yhtä monimutkaisia ja kompleksisia kuin Suomessakin.

Mutta herranen aika kuinka ihanaa, kun kukaan ei ole cool.

Samankaltaisia kirjoituksia:

Hola, bon dia! Olet olemassa!

Mitä siitäkin nyt tulisi, sanoi suomalainen

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s