Ajatuksia äidinkielestä

”Kolme pientä porsasta” vastasin suomeksi, katalaaninkielellä esitettyyn kysymykseen: Com es diu aquest conte en fines?

Olisin voinut yhtä hyvin riisua ihmisnaamarini kasvoiltani ja paljastaa olevani vihreäpilkullinen marssilainen, opettajan ja muiden kurssilaisten hämmästys ja vierauden tuntu tuskin olisi voinut olla suurempaa. Olihan ryhmämme jo vakiintunut. Siellä oli totuttu kuulemaan jo vain katalaania tai espanjaa.

Kaikki alkoi kirjastovierailusta, jossa ryhmällemme esiteltiin paikallisen kirjaston antia. Kirjastonhoitaja kysyi äidinkieltämme: Castellano, castellano, castellano vastasi yksi toisensa jälkeen kunnes tuli minun vuoroni: Fines.

”Oh, se on kaukana!” vastasi kirjastonhoitaja ja niin moni muukin, jolle olen kertonut olevani Suomesta. Sillä, kun astuu Barcelonasta expatkuplan ulkopuolelle yleisin maahanmuuttaja on eteläamerikkalainen. Ja onhan Suomi kaukana, vaikka minusta tuo Argentiina on kauempana.

Kirjastossa innostuttiin suomenkielestä. Koska helmikuussa on teemana äidinkieli, he pyysivät, että lukisin satutunnilla lapsille jonkun sadun suomeksi. ”Minkä vain haluat!” Hieman hämmennyin, eihän kukaan ymmärtäisi sanaakaan, mutta koska yksi sopeutumisen johtoajatuksiani on aina vastata ”kyllä” niin suostuin.

Esitämme sadun yhdessä katalaaninryhmämme kanssa. Minä luen lauseen suomeksi ja sitten muu ryhmä taas katalaaniksi. Valitsin saduksi kolme pientä porsasta. Se oli ensimmäinen satu, johon muruseni ihastui tällä uudella kielellä ja se oli ensimmäinen satu, joka tuli mieleeni.

Aina silloin tällöin minulle käy ihmisten kanssa, joiden kanssa otan rennosti, että alan vahingossa puhua suomea. Unohdan, että puhummekin jotain muuta kieltä. Silloinkin tuntuu, kun liikkuisi yöpaidassa ulkosalla. Se on jotenkin noloa.

Katalaanin tunnilla ei niin ole käynyt. Se on muutenkin erikoinen paikka, sillä kukaan ei puhu englantia, kaikki on espanjaksi tai katalaaniksi. Joskus minulta menee vitsit ohi, joskus en jaksa ymmärtää. Kovasti kuitenkin yritän. Olen se, joka kysyy useimmin sanoja. Que significa..? Katalaani ja espanja ovat sukulaiskieliä. Opettajamme on taitava selittämään minulle katalaaninkielisten sanojen merkityksen kääntämättä niitä.

On jännä olla se ulkomaalainen, ulkomaalaisten joukossa. Ryhmästä, jonka melkein jätin kulttuurishokin aikaan on tullut minulle tärkeä. Ihminen kaipaa ryhmässä olemista.

Olen myös löytänyt kielnvaihtoparin itselleni. Erään chileläisen kanssa vaihdamme kieliä: Espanja ja englanti. Puhumme puolet tapaamisestamme toista ja puolet toista kieltä. Kun puhuimme englantia, pyysin häneltä: ”Kerro minulle Chilestä. Onko teillä muita kieliä siellä?” Ja sitten hän kertoi intiaanikielestä, mitä hänen isoäitinsä vielä puhui, mutta se kiellettiin diktatuurin aikaan. ”Niinkuin katalaani täällä Francon aikaan. Sitä ei saanut puhua”

katalonia

Ajatelkaa, jos emme saisi puhua suomenkieltä. Millaiset haavat se jättäisi meihin. Katalaaninkielen kanssa voin aistia tuota murjotun vähemmistökielen vimmaisuutta. Ja monesti iloa, kun puhun katalaania. Joskus myös ahdistusta tai vihaa. Eiväthän he aina heti huomaa, että olen poloinen ulkomaalainen, joka vain nyt aloitti opiskelemaan ensin katalaania ja vastaa helposti espanjankieliseen puheeseenkin katalaaniksi, koska osaa sitä paremmin. Joskus he ajattelevat, että se on poliittista.

 On surullista, kun kielellä rakennetaan muureja eikä yhteyttä.

Sanavapaus, että saa sanoa ja millä kielellä tahtoo, on ihmeellinen asia. Siksipä rakas lukijani esitän sinulle haasteen.

Kokeile, miltä tuntuu olla marsilainen ja sano reippaasti: ”Kolme pientä porsasta” keskellä seuraavaa hetkeä, missä olet toisten kanssa koolla. Voit sanoa sen iltapäivän palaverissa, metrossa kohti Espoota, hiljaisessa pukuhuoneessa, kun kaikki keräilevät kamojaan. Voit sanoa sen keskellä suomalaisia tai täräyttää vieraskieliselle ryhmälle: ”Kolme pientä porsasta.”

Olitpa Suomessa tai ulkomailla niin on ajoittain hyvä kokea rikkoa rajoja, rikkomatta mitään muuta. Ja ajatella, että tässä maailmassa, missä mikään ei enää hätkähdytä ihmisiä voi kolme pientä sanaa, tuoda niin suuren hämmästyksen vain siksi, että kukaan ei osannut odottaa niitä. Olkoon tämä yhteinen performanssimme.

Kolme pientä sanaa ja olet hetkessä keskellä hämmästystä, hetken vain. Kolme pientä sanaa ja yhtäkkiä sinua kuunnellaan, vaikka kukaan ei ymmärräkään mitä sanot. Tai jos ymmärtääkin sanat niin ei niiden paikkaa siinä hetkessä.

Kuinka tärkeä meille onkaan kieli. Kuinka monia ovia avataan ja suljetaan sanoilla. Mitä voi avata noilla kolmella pienellä sanalla? Satukirjan, naurun, hämmästyksen? Kolme pientä porsasta, sanat, jotka merkitsevät teille, mutta ei heille.

Jotakin kai kerroin heillekin. Kerroin välimatkasta välillämme. Kuinka kaukana olemme toisistamme ilman yhteistä siltaa, sitä, että sanoilla on nimet, jotka me molemmat tunnustamme ja tunnistamme. Ja silti tunnemme tarinan. Jaamme sen. Olemme possujen puolella. Ovathan ne pieniä, inhimillisiä otuksia, jotka rakentavat taloja, oljista, laudoista ja puusta. Eivät kuten susi, joka vain tahtoo ahmia, inhimillisyyden unohtaen.

Sanat voi oppia ja yhteiset tarinat liittävät meidät yhteen. Mutta kuinka oppia rakentamaan siltoja niiden luo, joilla on yhteiset sanat, mutta tarinat ovat erilaiset? ”Ei se noin mennyt” osaa sanoa lapsikin. Ja tietää kuinka pahalta tuntuu, kun sanat on väännelty. Kertomukset yhdistävät ja erottavat. Vaikeinta ei olekaan kielen sanat vaan merkitykset. Välillä joudun pysähtymään kesken opiskelun: ”Ymmärrän kaikki sanat tästä lauseesta, mutta en sitä mitä se tarkoittaa!” Kieli ei vielä mene suoraan tajuntaani vaan joudun kääntämään sanan kerrallaan enkä sittenkään aina ymmärrä.

Kolme pientä porsasta on aika turvallinen satu. Me kaikki ymmärrämme sen suunnilleen samalla tavalla. Kielen omituisten äänteiden ihmettely, sekin on vielä turvallista.

Mutta vain saduissa voimme yhteen ääneen julistaa: ”Tuo tuossa on susi.”

kieli

koira 2
Oletko koira vai susi häh?

 

koira1
Petojen sukua

 

koira3.jpg
Huijasin!
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s