Arki on arkea Helsinki vs. Barcelona osa 3. Koti

 Kun vuosia ennen muuttoa lomailimme Välimeren rannalla moni asia tuntui niin ihanan eksoottiselta. Nyt vuoden jälkeen ei moni asia tunnu enää lomalta vaan kodilta.

Kivilattiat

Voi kuinka olen aina rakastanut kivilattioita. Sellaiset tahdoin kotiini! Kivilattiat ovat kauniita, eivät naarmuuntuisi ja ne olisi helppo pitää puhtaana! Mutta sitä en arvannut kuinka tuhansiksi sirpaleiksi ne pirstoisivat sen kaiken lasisen tai posliinisen mikä sattuisi luiskahtamaan kädestä. Usein. Hups. Riks!

Keittiön kaapit ovat ahtaat, mutta onneksi astioitakaan ei ole enää montaa jäljellä. Ja ah, onhan ne lattiat ihanan viileät. Varsinkin näin talvella.

Kissa muki
Kissamuki oli lempparini! Kahvimukina korvaamaton, nyt korvaton.

Ikkunat

Jokaisen ikkunan saa auki kokonaan. Mahtavaa! Ikkunasta voi kiivetä vaikka ulos ja läpiveto on todellinen mahdollisuus!

Jokaisen ikkunan saa auki kokonaan. Huolissani pohdin taaperon kasvua ja niitä lukuisia vaaranpaikkoja. Myös toisen kerroksen lastenhuoneen ikkunan saa auki ja harjakatto muodostaa liukumäen kohti kivistä terassin lattiaa. Miten paikalliset pysyvät hengissä aikuisuuteen?

Ikkunat suljetaan ikkunaluukuilla, sillä etelässä kun ollaan niin täällä ei tunneta kaksinkertaisia laseja ja hyvä niin. Metalliset ikkunaluukut suljetaan yöksi yksityisyyden, turvallisuuden ja lämmönsäätelyn vuoksi. Kuinka helppoa, painat vain napista ja metallinen ikkunaluukku laskeutuu paikoilleen. Käännät selkäsi ja lähdet kävelemään. Kunnes kuulet äänen joka syntyy, kun metalli vääntyy. Harjaa ei olisi pitänyt jättää sittenkään nojaamaan lasista terassin ovea vasten. Ensimmäiset puheluni Espanjassa olivat soittoja huoltomiehille. Täällä onkin ihan oma ammattikunta metallisten ikkunaverhojen asentajille ja korjaajille. Ja Espanjassako muka huonot palkat! Yksikin ikkunankorjaaja veloitti 5 minuutin työstä 100 euroa. Ja se oli tinkimisen jälkeen se. Mutta kielitaidoton=avuton. (Tämä oli asumisen ensikuukausina)

Terassit

Kun maaliskuu koittaa paistaa aurinko ja raahaan terassikalusteet ulos! Ah, miten mahtavaa, että voi juoda aamukahvinsa ulkona.

Kun kesä koittaa niin lounas tekee mieli syödäkin jo sisällä. Terassin laatoitus on niin kuuma, että jalkapohjia polttaa.

Aluksi haikailin nurmikkoa ja ihmettelin, kun pihat olivat laatoitettu, mutta kesän jälkeen ymmärrän kuinka paljon kasteluvettä kuluisi, jotta nurmi pysyisi vihreänä.  Hyvä, kun muistan kastella ikkunalaudalla kasvavat yrtit. Usein en.

basilika
Näin ilmastonmuutoksen aikaan kasvien rääkkäys tulisi kieltää lailla. Ehkä sitten minunkinlaiset paatuneet unohtelijat muistaisivat antaa vettä. Ps. Nyt kuvan basilika on taas hellästi juotettu

Entä se sisustus? Johan aiemmin julistin, että Ikeaa ei ole ikävä. Meillä on onneksi mukana omat kalusteet. Joitakin on myös talon puolesta, mutta kieltämättä espanjalainen sisustusmuoti eroaa kovasti omasta mausta ja varsinkin sohvien kuosit ovat asia, jossa en koskaan tule ymmärtämään paikallisia.

Koska kotonamme asustaa käsistään kätevä taapero saan ikkunankorjaajien lisäksi etsiä vielä erilaisten nuppi-ja varaosaliikkeiden numerot. Montaa kahvaa tai nypylää ei nimittäin enää ole talossamme enää jäljellä, jos korkeutena on ”kala” niinkuin avaimenpiilotuksessa. Sekin hetki koittaa, kun avain on piilotettu. Lasten jäljiltä löytyy ihmeellisiä asioita ihmeellisistä paikoista. Yhteen aikaan taaperon suosikki oli porraskuilu. ”Ah, kuinka jännitävä ääni lähtee, kun puhelin/leluauto/kenkä pudotetaan korkeudesta kiviseen karuuteen! Uudestaan!

Nykyinen koti on myös paljastanut sen karun tosiasian, että entisen kotimme epäjärjestys ei johtunutkaan tilan puutteesta. Syy lienee se, jonka kaikki kanssani joskus asuneet tai samassa fyysisessä tilassa työskennelleet tietävät:  Järjestys on tahtotila, joka minun päässäni asustaa vain silloin, kun kaikkialla muualla on jo täyttä.

Aiemmin sarjassa ilmestyneet: Arki on arkea Helsinki vs. Barcelona: Kastanjanmetsästäjä pimenevässä illassa ja Tortilla on uusi pinaattilettu

 

 

Mainokset

3 vastausta artikkeliin “Arki on arkea Helsinki vs. Barcelona osa 3. Koti

  1. Mielenkiintoinen blogi! Ollaan juuri harkittu Barcelonaan tuloa helmikuussa. Millaista siellä on tällä hetkellä? Onko vehreää ja lämmintä vai kylmää ja harmaata? Voiko suomalainen pulahtaa veteen? 😉 Aurinkoa ja kulttuuria lähinnä etsimässä.

    Tykkää

    1. Hei Marianne! Täällä on vaihtelevaa, mutta toisinpäin kuin Suomessa. Lämmi, kirkas ja aurinkoinen on normaali, sateinen, harmaa ja tuulinen harvinaisempi. Näin talvella kuitenkin tuurista kiinni mikä lomasää. Itse en uisi, mutta jos et ole kylmänarka niin voihan sitä pullahtaa. Tervetuloa!

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s