Uuden vuoden lupauksia

Uuden vuoden lupauksissa on jotakin perin juurin noloa. Tuskin kukaan enää myöntää tekevänsä uuden vuoden lupauksia. Uuden vuoden lupaukset ovat kuin kainalohousut. Kuka niitä oikeasti pitää.

Vaikka pettäminen on monesti nykyaikana lientynyt salarakkaudeksi tai itsensä löytämiseksi  niin itsensä pettämisessä on jotakin noloa. Harvalle meistä käy niin, että kasvamme erillemme haaveesta olla parempi ihminen, kuntoilla enemmän tai saada vihdoinkin tehtyä se gradu, ne vain jää. Uuden vuoden lupauksiin suhtaudutaan lehdissäkin jo kyllästyneesti paimentaen: ”Koettakaa nyt hyvänen aika käydä siellä salilla kauemmin kuin kaksi viikkoa ja sen korkin voi sulkea myös kesäkuussa.” Ainakin Helsingin sanomat ja Yle olivat kysyneet asiantuntijoilta, että miten ne lupaukset itselle saisi pidettyä. Pohjavireenä oli suomalainen pessimismi: ”Kun ei ne kuitenkaan saa”.

Tähdeksi voi nousta monta kautta, mutta kuka muistaa yhtäkään maratoonaria, vuoden painonpudottajaa tai maailmanympäri-matkaajaa, joka olisi sanonut: ”Ja tähän on päästy, koska lupasin itselleni uuden vuoden yönä, että”

Uuden vuoden lupaukset haiskahtavat salaa syödyiltä sipseiltä, häpeillen haudatuilta unelmilta paremmasta arjesta. Uuden vuoden lupauksia kailottavat ihmiset ovat kuin konttorin hiljainen Pentti, joka pikkujouluissa juo liikaa glögiä, laulaa karaokessa ja paljastaa Ellille rakkautensa tai jotain muuta.

”Me kaikki tulemme epäonnistumaan” sanoi kollegani eräässä valmistavassa kokoontumisessa ennen tärkeän lupauksen antamista. ”Me kaikki tulemme epäonnistumaan” oli lause, joka kantoi ja kantanee meitä vieläkin. Meitä, jotka aavistimme tehtävämme, pappislupauksen painon. Silti lupasimme.

aurinko laskee

Onko itselle tehdyillä lupauksilla väliä? Miksi ne ovat niin noloja?

Uuden vuoden lupaukset paljastavat haaveita, epäkohtia omissa toimissa. Silloin tunnustaa muille, että vaikka söin rempseänä pullaa niin oikeasti vatsamakkarat ahdistavat. Mitään ei kuuluisi katua. On tärkeää olla sinut itsensä kanssa.

Mutta voiko itsensä hyväksymiseen hypätä katumatta, pohtimatta mikä ei mennyt niinkuin strömsössä ja mitä tahtoisi muuttaa?

Uuden vuoden lupaukset ovat kuin Aladdin ja lampun henki. Lamppua hierotaan ja lupaukset lausutaan, kaiken toteuttaa henki, joka vitsailee Vesa-Matti Loirin äänellä.  Lupaukset jätetään tiskille toisten käsiin kuin lottokuponki. Vanhassa vitsissä mies rukoili taivaasta apua, että voittaisi jättipotin. Vihdoin, kuului taivaasta vastaus: ”Jos joskus lottoaisit”.

maalaus

Coolit ihmiset eivät tee uuden vuoden lupauksia. Coolit ihmiset eivät kadu mitään eivätkä noudata hassuja perinteitä vaan tekevät asiat niinkuin hyvältä näyttää. Mutta minä en ole cool. Siksipä, ole hyvä:

  1. Tänä vuonna kohtelen kehoani hyvin. Syön ruokia pääosin vain ruoka-aikaan. Kuuntelen kehoani enkä mielitekojani. Ulkoilutan itseäni, lupaan viedä tanssimaan. Tanssi tekee kehoni onnelliseksi. Jätän taakkoja matkan varrelle enkä puhu tällä kertaa siitä henkisestä kuormasta.

  2. Kohennan kielitaitoa. Opettelen puhumaan espanjaa ja katalaania niin, että voin keskustella myös monimutkaisempia asioita. Petraan englantia.

3. Koetan puhua ystävällisesti ja arvostavasti silloinkin, kun olen vihainen. Sanat luovat todellisuutta ja niin metsä vastaa kuin sinne huutaa.

Parempi ihminen en lupaa muuten olla, vaikka petrattavaa olisi. Se, kun on yhtä vuotta suurempi yritys ja koko ajan käynnissä. Se on ikuisuusprojekti. Ikuisuusprojektit eivät yleensä valmistu, mutta minun ikuisuusprojektini on aikataulutettu. Projektin tavoite saavutettu, kun kello näyttää ääretöntä. Sitten ikuisuudessa se onnistuu.

linnut

Muruseni teki myös uuden vuoden lupauksen. Kerroin, mikä ajatus uuden vuoden lupauksissa on ja että lupaus voi olla esimerkiksi ”siivoan huoneeni illalla”. Hän ymmärsi heti ja teki suurempia miettimättä omansa: ”Lupaan pitää hauskaa”. Uskon, että ainakin joku meidän perheessä pitää, minkä lupasi.

Mainokset

2 vastausta artikkeliin “Uuden vuoden lupauksia

  1. En tavallisesti tee uudenvuodenlupauksia, mutta vähän huomaamattani tähän saumaan olen nyt kuitenkin luvannut itselleni yhden asian: aion yrittää suhtautua rennommin kaikkiin elämän osa-alueisiin. Minua ilahduttaa tässä lupauksessani se, että uudenvuodenlupaukset tuntuvat usein olevan kovin paljon kunnianhimoisempia. Minä haluan vain yrittää ottaa iisimmin 🙂
    Hyvää uutta vuotta!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s