Ei se tartu – eli miten oppia kieliä aikuisena ulkomailla

Olen asunut Barcelonassa nyt 10 kuukautta. Monilla (minullakin) oli mielikuva, että olisin kuin tervaa tiukkuva parka kiekuvassa kanalassa. Kyllähän täällä höyhenet pöllyävät, mutta pintani on kuiva ja sileä. Ei se tartu, ei ne tartu. On tapahtunut jokin väärinkäsitys. Kuuluu perusasioihin, että maassa asuvat ihmiset puhuvat maan kieltä. Huhuu aivot! Älkää pettäkö minua nyt. Tähänkin saakka ollaan yhdessä pärjätty ilman suurempia ponnistuksia. Täytyykö tässä nyt alkaa opiskelemaan ihan todella?

En ole unohtanut tovereitani lukiossa, jotka muuttivat ummikkoina vuodeksi ulkomaille ja tulivat takaisin puhuen sujuvaa ranskaa tai niin paljon parempaa englantia, kun kukaan änkyttävä lukiolainen.

Ihmiset, jotka muuttavat asumaan uuteen maahan nuorina, menevät kouluun tai töihin, tai yhteen paikallisen kanssa, he oppivat paikallisen kielen. Me muut seisomme sivussa ja opimme sanomaan, kiitos, anteeksi ja näkemiin. Ja yksi kahvi kiitos.

20170210_113158

Mitä sitten tehdä jos haluaa oppia?

Blogin alkupuolihan ei ole koko totuus. Puhun katalaania jo niin, että saan asiat toimitettua ja voin käydä yksinkertaista keskustelua. Mutta en ole oppinut sitä itsestään vaan olen tehnyt paljon töitä oppiakseni kielen. Ei täällä kuitenkaan oikein tule toimeen pelkällä katalaanilla, espanjaa tarvitaan myös. Ja toki olisi jotenkin sääli, jos ei espanjaa oppisi. Onhan se wikipedian mukaan maailman 4. puhutuin kieli, jolla on noin 436 miljoonaa puhujaa. Katalaanilla on n. 10 miljoonaa.

Tulin maahan täysin ummikkona molempien kielten suhteen. Alkufiiliksiä kielien kanssa voi lukea täältä. En paheksu valintaa, että ei jaksa kieliä opetella, sillä englannillakin monet pärjäävät. Itselleni se ei ole vaihtoehto. Olin toivonut, että espanja tarttuisi minulle siinä sivussa, mutta ei niin käynyt. Minun oli alettava aktiivisesti opetella.

Nyt on espanjan opiskelu jo hyvässä vauhdissa. Muutama viikko sitten kun päätin, että nyt on aivoja myös espanjalle olen jo oppinut huimasti. Miten sen tein?

Kielikurssit ovat yksi vaihtoehto. Itse käyn opiskelemassa espanjaa kerran viikossa vanhempi-lapsi-ryhmässä. Asia hoidettu? Kyllä, jos on aikaa odottaa kohtuullista kielitaitoa kymmenen vuotta. Ryhmämme on enemmänkin mukavaa yhdessäoloa kuin tehokasta opiskelua. Sitäkin tarvitaan, joten roikun mukana.

 

Puhutaan hyötyliikunnasta, minä puhuisin hyötykielenoppimisesta. Salakuuntele toisten keskusteluja metrossa, kuuntele radiota (jos et asu maassa, jonka kielen haluat oppia niin netistä löytyy monet radiot), silmäile lehtijuttuja tai nettisivuja, kuuntele musiikkia.

Tämä on mielestäni tärkein: Käytä kieltä.

Ajoittain lastamme hoitaa perulainen nainen, hän puhuu englantia myös, mutta aina kun osaan, puhun ja kirjoitan hänelle espanjaksi. Silloinkin, kun seuraavassa lauseessa on pakko vaihtaa englantiin.

Tällä tekniikalla opin puhumaan katalaania ilman suurempaa ajatusviivettä. Puhuin, mietin ja tein runsaasti kielioppivirheitä, mutta muut korjasivat ja aloin useammin muistaa oikean muodon. Oli onni onnettomuudessa, että täällä moni ei puhu englantia, on pakko tehdä itsensä ymmärrettäväksi joko espanjaksi tai katalaaniksi. Aluksi katalaaninkieliset lauseeni olivat yksittäisiä sanoja perusmudossa. ”Tänään isä hakea lapsi” ynnä muuta. Mutta eivät enää.

Unohda kritiikki. Omasi ja muidenEi ole ollut ollenkaan harvinaista, että ihmiset vaihtavat kieltä kanssani, kun ajattelevat, että en osaa puhua heidän kieltään. Usein jatkan vain valitsemallani kielellä. Teen paljon virheitä, olen hidas, mutta vähitellen puhuminen muuttuu helpommaksi.

Espanjantunnilla puhun paljon. Monesti lauseeni jäävät kesken – tai opettaja nostaa sormen pystyyn- tuo on katalaania. Mutta aina jotakin osaan jo sanoa enemmän.

Ja sitten tietysti kaikki mahdolliset apuvälineet käyttöön:

Jos haluat oppia espanjaa. Suosittelen katsomaan youtubesta ohjelmaa SOL school of language, spanish”. Tähän vaaditaan alkeellinen haju kielestä, sillä kaikki on espanjaksi. Mutta videot ovat hyvin tehtyjä ja näyttelijät valovoimaisia. Ainoastaan hieman häiritsevää on näyttelijöiden keskinäinen filrttailu. En tiedä onko se jokin salainen kielenopettamisniksi, että olisi miellyttävää katsoa niinkin tylsää asiaa kuin ”tehdä” verbin taivutusta. Sanat kaunis, upea, minä haluan sinut ja muut ilmiselvät flirtit tulevat hyvin opeteltua. Ehkä alan puhua puoliskolle espanjaksi.

Muutama vinkki miten kielikoulusta saa kaiken irti:

Kirjoita omia listoja ja liimaa ne näkyville. Luetko sinäkin maitopurkkien sivutekstit aina uudestaan? Tee sanalistoja, kirjoita tärkeitä verbejä taivutuksineen. Kyseisessä kielikoulussa on kielioppiosuus, jonka kohdalla usein pysäytän kuvan ja teen itselleni listoja. Minulla lista on jääkaapin ovessa. Maitopurkkia haettaessa tulee kerrattua verbejä. Nämä listat tulee tietysti vaihtaa, kun sanat on opittu.

kieli

Katso yksi jakso muutamaan kertaan. Alan katsoa seuraavaa jaksoa vasta, kun olen ymmärtänyt suurinpiirtein kaiken mitä näyttelijät sanovat sekä painanut mieleeni opetetun kielioppiasian ja sanaston.

Vinkkejä katalaanin oppimiseen:

Netissä on toimiva kielen oppimisympäristö osoitteessa parla.cat. Siihen on rekistöidyttävä, jonka jälkeen voit opiskella siellä yksin tai virtuaalisesti muiden kanssa.

Katalaaninkielellä on aika vähän kulttuuria verrattuna espanjankieleen, mutta esimerkiksi nuorten sairaalasarja ”Pulseres vermelles” löytyy youtubesta englanniksi tekstitettynä. Lastenohjelmaa katalaaniksi löytyy esimerkiksi youtubesta hakusanoilla ”Tres bessones” (Kolmostytöt, paikallinen lasten piirretty). Ja tyttäreni kanssa opiskelimme esimerkiksi viikonpäiviä ja muita juttuja suositun lastenlaulujen tekijän Damaris Gelabertin johdolla.

Ja kun Suomessa autossa soi usein suomipop niin nyt soi flaixbac eli ”flashback”. Hittikanava, jonka spiikit ovat katalaaniksi.

Toki parasta on, jos sinulla on joku, jonka kanssa puhua rauhassa kieltä. Ilman paikallista ystävää, joka ehdotti kielenvaihtoa (katalaani-englanti) en olisi varmaan oppinut katalaania niin nopeasti.

Kännykälle on monia sovelluksia, joilla voi opetella myös kieltä kuten duolingo. Itselle tämä ei toiminut. Viimeinen vinkkini onkin, jos et opi, tai opettelu ei huvita niin vaihda metodia. Kielenopiskelun ei tarvitse olla tervanjuontia. Löydä mieluisa tapasi. Ja muista hyvä, epäkorrekti neuvo, jonka aikoinaan sain, kun tuskailin autolla ajamisen vaikeutta: ”Kaikenmaailman pöljätkin ovat saaneet kortin ja oppineet ajamaan, kyllä sinäkin!” Aika monenlaisia kolhuja syntyi omaan ja toisten autoihin, mutta nyt pysyn jo hyvin tiellä ja sopivalla etäisyydellä muureista ja pellistä.

Ja lopuksi varoitus: Nälkä kasvaa syödessä. Kun en nyt muutenkin olisi tarpeeksi pyörällä päästäni kielistä niin päätin parantaa myös englanninkielentaitoani ja liityin pääosin natiiveista koostuvaan kirjallisuuspiiriin.

Bubbling under ruotsi ja ranska.

kirja

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s