Kuka rakastaisi kotirouvaa?

20170903_091223Olen usein kuullut leikillisen heiton ystävieni suusta uudesta asemastani täällä ulkomailla: ”Desparate housewife”. Tämän he sanovat tietäen, että 2000-luvun alun hittisarja tuskin kuvasi mitään erityisen tavoiteltavaa olotilaa naisen elämässä. Mitään ei puutu ja silti tai juuri siksi tyhjyys täyttää elon hetket.

Olen aina ilolla ja ylpeydellä ollut tyttö, sittemmin nainen. Mutta sana ”rouva” kalahti jo lapsena korvaan jotenkin kuivakalta, vanhalta, vanhahtavalta. Siinä kaiken lisäksi tulee määritellyksi jonkun toisen kautta. Nykyisellään en kuitenkaan voi kiistää, että minua jossain määrin osuvastikin kuvaa tuo ah niin ahdistava ja alentava ja samalla jonkinlaiseen yläluokkaiseen joutilaisuuteen vivahtava nimitys ”kotirouva”. Ihminen, jonka ei ole pakko olla työssä vaan hän on vain perhettä/itseään/puolisoaan varten ja jonka elämänpiiriä, taloudellista liikkumavaraa sekä vapaa-aikaa määrittelee vahvasti puolison työ. Tähän teemaan minut sai tarttumaan Ylen Kevyet mullat-ohjelmassa ollut keskustelu  kotirouvista.  Siellä ei armoa annettu kotirouville menneisyydessä eikä nykypäivänä.

Ulkomaille muutto tekee itsenäisestä suomalaisesta naisesta helposti kotirouvan. Joku tässä kohdassa toki kiittää Luojaansa, toinen miestään ja kolmas miettii, että mitä ihmeen kiitollista siinä on, että jälkeen menestyneiden opiskelu-ja työvuosien saa olla sivistyneesti kotona. Sillä harvassa ovat ne onnelliset ulkomaille muuttaneet pariskunnat, jotka löytävät molemmille mielekästä, koulutusta vastaavaa työtä. Siksi monet naiset ovat ratkaisseet tämän paheellisen joutenolonsa ryhtymällä hallintoalalle. Suuri osa Suomenkin virallisesta virkakunnasta nimittäin räpeltää päivät pitkät raportteja ja mietintöjä erilaisista teemoista. Niin myös me puolisonsa työn takia ulkomailla asuvat naiset. Siksipä ei ole enää asiallista kutsua meitä kotirouviksi, niinkuin emme tek20170903_091248isi mitään järkevää, tuottavaa, tasa-arvoiselle, itsenäiselle naiselle soveltuvaa työtä, vaan täten ehdotan, että lanseeraamme uuden termin ”blogirouva”.

 

Blogirouva on aina online. Siinä missä kotirouva huolehtii päivetyksestä, huolehtii blogirouva säännöllisistä päivityksistä. Kotirouva viilaa tylsistyneenä kynsiään, kun taas blogirouva tekee tylsyydestään sanallisen ja kuvallisen esityksen. Samankaltaisen, mitä tuottavassa työssä oleva aviomieskin värkkää powerpointilla.

Siinä missä kotirouva odottelee aviomiestään, odottelee blogirouva kommentteja, tykkäyksiä ja jakoja. Näin on blogirouva jättänyt taakseen kotirouvan jatkeellisen elämän osana aviomiestä ja luonut oman itsenäisen, tiedostavan elämäntyylinsä ja oman yhteisönsä. Kun kotirouva valmistaa puolisolleen illallisen, ottaa blogirouva siitä kuvan. Hän on historijoitsija, ajan tulkki, taiteilija ja sisällöntuottaja. Hän löytää ja löytyy googlesta. Kotirouva huolehtii julkisivusta, blogirouva kotisivusta. Kun kotirouva häärii rätti kädessä, on blogirouvalla puhelin. Kotirouva kilpailee kauneudessa ja juoruaa naapurista, kun taas blogirouva heittää yläfemmat kera kanssasiskojen. ”Samassa facebook-ryhmässä ollaan kaikki.” tietää blogirouva.

Siis kaikella rakkaudella ystävät ja kylänmiehet, en ole epätoivoinen vaan itsetietoinen, en ole kotirouva vaan blogirouva. Jos et usko, niin tervetuloa lukemaan. Ja jakaakin saa.

<a href=”https://www.bloglovin.com/blog/18896717/?claim=85qhdq66h9c”>Follow my blog with Bloglovin</a>

10 vastausta artikkeliin “Kuka rakastaisi kotirouvaa?

  1. Kulttuurilisia eroja, kotirouvat ja virkanaiset. Esimerkiksi Suomessa äitini oli aina töissä. Minulla oli tilaisuus olla kotiäitinä Suomessa viisi vuotta ja sitten vielä USA:ssa viisi vuotta jatkoksi. Olen tyytyväinen, että sain viettää lasten ensimmäiset vuodet täysipainoisesti kotona heidän kanssaan. Ja aloittaa sitten blogirouvailuakin 🙂 Kivasti kirjoitit asiasta.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s