Nyt se tuli -kuuma!

Nyt se vihdoin tuli -kuumuus siis!

Olen odottanut lämpöä kuin pikkutyttö vuoristoradan ensimmäistä mäkeä. Tiedättehän sen kutkuttavan tunteen vatsanpohjassa juuri ennen pudotusta.
”Palataan asiaan syyskuussa” paikalliset vastaavat minulle, kun ihastelen lämpöä. ”Onhan teillä ilmastointi?” minulta kysytään.

Suomessa kärsin pimeästä ja kylmästä. Nyt ollaan toisessa ääressä. Aamulla ei pysty katsomaan ikkunasta ulos, sillä päivän kirkkaus häikäisee uniset silmät. Kerran olen jo silmäni polttanutkin, ollessani veden ääressä ilman aurinkolaseja. (En tiennyt, että silmätkin voi polttaa, nyt tiedän).
Lämpö saapui varkain, sillä suomalaisen näkökulmasta täällä on aina kesä.
Talvella on huono kesä: Sateista ja tuulista, ajoittain vain 10 astetta lämmintä, mutta väillä sentään 17 astetta tai jopa 20. Ja aurinko paistaa.
Keväällä on hyvä kesä. Aurinkoisia päiviä piisaa ja hellerajan ylityksiä tulee useasti. Kuitenkin suomalaisittain haluaa ajoittain laittaa pitkähihaisen päälle ja tehdä muutakin kuin istua rannalla. Ja on sateisia päiviä, sellaisia, jolloin vesi huuhtelee kadut ja virvoittaa kukat.
Ja sitten kesällä on vihdoin sellainen kesä, jota Suomessa ei ole oikein koskaan. Eli kuuma, hellekesä,sellainen, jolloin yölläkin pärjää ilman takkia ulkona (ainakin jos on suomalainen).
Raukeasti lämmittäen on aurinko kirkastunut kevään mittaan. Terassin lattia ollut yhä useammin kuuma ja vaalea ihoni muuttunut päivettyneestä paahdetun kahvin väriseksi.
Viime yönä lämpö ei tippunut alle 22 asteen, siis ulkona. Päivällä lämpö on kolmessakymmenessä. Hikihän siinä tulee, varsinkin jos kantoliinassa on kyydissä kymmenen kilon puntti.
Palovaaraan lisäksi en keksi kuumudesta mitään huonoa. Edes hiki ei haittaa. En ole kohtuuden ystävä, mitä kesään tulee. Ainut mihin ajoittain kaipaisin kylmää, on sen ymmärtämiseen kuinka ihanaa on, kun on kuumaa.
Silti kuumuuskin on suhteellista. Viikko sitten näin muruseni opettajan menevän kouluun yllään farkut, pitkähihainen ja toppaliivi. ”Eihän nyt vielä ole kesä” hän tuntui viestivän vaatteillaan.
Nopealla silmäyksellä katsottuna vaikuttaa, että paikallisille on kunnia-asia pukeutua peittävästi ja mahdollisimman lämpimästi. Tänään viedessäni lapseni kouluun sortseissa ja topissa sain olla aika yksin asuvalintani kanssa. Ehkä he tahtovat erottautua turisteista?
Tai sitten vielä ei ole heidän mielestään kesä. Onhan vasta toukokuun loppu ja kesä alkaa virallisesti vasta koulujen loppuessa 21.kesäkuuta.
.
Koulusta kyselin lasten kevätjuhlaa. Tiedättehän nuo ihanat juhlat, joissa koivut kihertävät vaaleanvihreillä hiirenkorvilla, lapsoset laulavat somasti ja Luojaa kainosti ylistetään. Vanhemmat kyynelhtivät hihaansa ja juhlavaatteissa hipsitään kotiin mieli täynnä kiitosta ja haikeutta.
”Ei, ei täällä ole mitään juhlaa.” He katsoivat minua hämmästyneinä.
”Mutta viimeisenä koulupäivänä on vesisota.”

Paikallinen lastenkulttuuri on ja pysyy minulle arvoituksena.

Mainokset

Yksi vastaus artikkeliiin “Nyt se tuli -kuuma!

  1. Aurinkoiset kesäterveiset Maltalta! Täällä on nyt ollut noin viimeisen kuukauden ajan ihan täydelliset kelit: lämpötilat siinä 23-25 asteen pinnassa ja aurinkoista, pieni tuulenväre mukavasti viilentäen. Tämä on niitä harvoja aikoja, kun keli on mukava ilman lämmitystä tai ilmastointia 🙂 Nautin kuitenkin täysin rinnoin kesästä, kun ei tarvitse ikinä edes katsoa säätiedotusta – aina on 30 astetta ja aurinko paistaa!

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s