Lastenkulttuuria ja kulttuurishokkeja

20170305_131530 

Lapsen saama kutsu syntymäpäiväjuhlille lämmittää niin aikuisen kuin lapsenkin mieltä, erityisesti näin ulkomailla. Meidät hyväksytään mukaan. Ja, pääsee kurkistamaan tutustumaan paikallisiin tapoihin viettää juhlia. Syntymäpäiväjuhlat ovat kivoja niin aikuisille kuin lapsillekin.

Tiedättehän nuo suomalaiset lastenjuhlat: Huolellisesti suitut luomupuuvillamekkoiset tytöt, lastensa käytöstapoja ja makeankulutusta tarkkaavat vanhemmat sekä, jos aikuiset ovat läsnä juhlissa niin tietysti se kahvi.

Eri meininki on lasten synttäreillä Espanjassa. Synttärit voidaan viettää kuten Suomessakin kotona, puistossa tai lasten sisäleikkipuistossa (vrt. hoplop). Kaikissa näissä vanhemmat esitellään ja poskisuukot vaihdetaan, mutta lapsille hymyt ja taputukset ja sitten sekaan vain. Kukaan ei tarkkaile monesko croissant tai suklaaleipä on menossa, ottavatko pikkuisetkin sipsejä ja etuiliko Juan jonossa vai ei.

 20170211_122449Ensimmäinen synttärikakku on pahvinen tai muuten syötäväksi kelpaamaton, mutta toki silloin lauletaan yhdessä nauhan mukana ja puhalletaan kynttilät. Sisäleikkipuistossa on muutakin ohjelmaa. Lapseni tulee luokseni itkien, kun meno käy liian hurjaksi. Vilkaisen tapahtuma-areenalle ja näen jättipehmo-oravan tanssivan lasten kanssa letkajenkkaa lavan ympäri. 

Kotisynttäreillä on paljon tuttuja elementtejä: Trampoliini, sipsejä, keksejä, mehua. Mmm.. voisi olla Suomessakin, mutta hetkinen. Ei kahvia. Sen sijaan isäntä tarjoaa sunnuntaiaamuna klo 11 kaikille oluet. Tai kaikille ja kaikille. Kaikille miehille.

En välitä oluesta klo 11 aamulla, mutta Suomessa sisälläni pääosin nukkuva feministini aktivoituu. Eihän tällainen käy! Silti vaikenen.

”Oletko vauvan kanssa kotona?” minulta kysellään. Pikkuiseni on 7 kuukautta. ”Vieläkö imetät?”

Täällä äitiysloma on 16 viikkoa ja äidit palaavat sitten töihin. Eräs äiti on ollut kotona lapsensa kanssa puolivuotiaaksi ja sanoo: ”Puhuin koko ajan vain vauvasta ja vauvajutuista, oli aika todellakin palata töihin.” Niin, näin me emme koskaan sanoisi Suomessa. Täällä ei näy vauvaklubeja, eikä kuuden vuoden pakoa tai rakoa työelämästä.

Lapsen hoitavat isovanhemmat, monet menevät suoraan tarhaan. En tiedä onnistunko peittämään järkytykseni, kun saan kuulla, että yksi ihminen hoitaa kuutta pikkuista tarhassa. Nielaisen palan suklaalla täytetystä toastista ja vastaan, että Suomessa monien mielestä lasta kuuluisi hoitaa 3-vuotiaaksi kotona. Yritän pyörittää silmiäni, että kolme vuotta kotona. Vauvaani silti pitelen lujemmin, kun on tarve.


20170305_130734Kyselen onko lyhyt äitiysloma minkäänlainen keskustelun aihe täällä, mutta en saa vastausta. Ei siis ainakaan synttäreillä.

Silti toisella tavalla vauva-aikaansa viettäviä lapsiakin näkyy. Kantorepussa äitinsä kanssa kulkevia vuoden ikäisiä, taaperoita imetyksellä, vaikka monien imetys loppuu puolen vuoden iässä töihin paluuseen.

Eikä se tasa-arvokaan niin kallellaan vaikuta olevan arjessa. Isiä näkyy puistoissa ja lapsia viemässä kouluun ja pois ihan yhtä paljon kuin äitejäkin. Mutta sen lisäksi paljon mummeja, vaareja ja lastenhoitajia.

Lapset voivat olla mukana missä vaan, kukaan ei paheksu, vaikka ravintolassa kontataan pöydän alla. Suomessa sellaista toki tapahtuu, mutta vasta neljän aikaan aamuyöllä.

 

 

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s